Какво постигнахме през 2021 година

Какво постигнахме през 2021 година

2021 година беше година изпълнена с предизвикателства, но остава чувството за удовлетвореност от многообразието на дейностите, които успяхме да изпълним в подкрепа за най-малките герои и техните семейства.

Подобряване на грижата в болнична среда за преждевременно родените бебета

Дарихме 10 пулсоксиметъра, 6 перфузора и 1 мобилно устройство за пречистване на въздух в 7 неонатологични отделения в страната:

 • МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД, гр. Кърджали
 • МБАЛ Търговище, гр. Търговище
 • Първа САГБАЛ „Света София“, гр. София
 • СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“ ЕООД, гр. Варна
 • УМБАЛ „Д-Р Г. Странски“ ЕАД, гр. Плевен
 • МБАЛ „Д-Р Иван Селимински“ АД, гр. Сливен
 • МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД, гр. Велико Търново

Дарението осигури качествено лечение на повече от 1300 недоносени бебета годишно, които преминават през отделенията, благодарение на съвместната инициатива със социално отговорната компания TELUS International Bulgariа.

Успяхме да дарим още жизнено необходима апаратура за най-малките пациенти:

 • Термолегло, което поддържа телесната температура, за отделението по неонатология във Великотърновската болница.
 • 2 броя пациентски монитора за следене на жизнените показатели на бебето за отделението за рискови новородени към ДМСГД, гр. Плевен.
 • 1 брой система за пречистване на вода чрез обратна осмоза и 1 брой лампа за фототерапия VarioLux за Неонатологичното отделение на УМБАЛ „Пловдив“.

Дарението се осъществи благодарение на кампанията на фондация „Нашите недоносени деца“ в Платформата за набиране на средства на медицинска апаратура.

„Дневник за герои“ – незаменим помощник в грижата за недоносените деца, след тяхното изписване

Екипът на Фондация „Нашите недоносени деца“ разработи „Дневник за герои“ – специално за нуждите на родителите, чиито бебета са родени твърде рано или имат нужда от медицински грижи. В него има важна информация, разработена съвместно с един от водещите неонатолози в страната Доц. Д-р Ралица Георгиева, завеждащ неонатологично отделение към СБАЛ „Проф. Д-р Иван Митев“. Информацията включва подробен график за необходимите консултации в периода 0 – 8 годишна възраст на детето.

Благодарение на партньорите ни с огромни сърца IT компанията Chaos и Ingram Micro Bulgaria, „Дневник на герои“ достигна до 150 семейства на преждевременно родени бебета.

По повод Световния ден на недоносените деца предоставихме дневника на 400 семейства, благодарение на подкрепата на AstraZeneca Bulgaria.

През декември, в навечерието на Коледните празници, над 740 семейства получиха този специално създаден за тях Дневник, благодарение на подкрепата на Бош Инженеринг Център София.

2021 година ни донесе едно ново партньорство – с Бош Инженеринг Център София, които са част от „Роберт Бош“ ЕООД. Наричаме ги партньори, но в тях виждаме много повече – съмишленици, за които семейството също е основна ценност и заедно с нас подкрепят преждевременно родените бебета и техните семейства. Подпомагайки дейността ни, заедно с тях създаваме една по-добра среда за медицинска грижа и лечение на недоносените деца, както и подкрепа на родителите за справяне със ситуацията, изпълнена с трудности и тревоги.

Програма за проследяване на недоносени бебета

През 2019 г. Фондация „Нашите недоносени деца“ внесе в Министерство на здравеопазването проект на Национална програма за проследяване на развитието на недоносени деца от 0 до 7 г. Поради липса на отклик и ангажираност от страна на институциите по темата, през 2021 г. Фондацията стартира собствена пилотна програма за следене здравето, растежа и развитието на недоносените бебета, която се реализира с подкрепата на БОРИКА АД. Тя обхваща семейства с доход под минималния за страната, като всички услуги и консултации със специалисти са напълно безплатни за тях. В рамките на 12 месеца, по предварително установен график, семействата могат да се консултират с неонатолог, детски рехабилитатор, детски психолог, специалист по ранна детска интервенция, консултант по кърмене и ерготерапевт. Консултациите се осъществяват в Център за детско развитие „Малки чудеса“.

Изграждане на Семейни стаи

През месец май бе открит семеен кът към Отделението по неонатология на МБАЛ – Пазарджик, който осигурява спокойна и уютна среда, в която медицинските специалисти и родителите да обсъждат значими моменти около грижата за бебетата.1585

Успяхме да изградим кътове за кърмене и практикуване на кенгуру-грижи, като дарихме столове за кърмене и кенгуру-грижа, шкафове и матрачета за повиване на новородените бебета в 10 неонатологични отделения на болници и звена за грижа на недоносени в страната. Осъществихме го благодарение на съвместната ни кампания с Pampers Bulgaria и със съдействието на магазини DM България.

Събития

Създадохме училище за родители на преждевременно родени деца „Готови да бъдем заедно“ с мисъл именно за тези от вас, на които им предстои да посрещнат малките си герои у дома съвсем скоро. В рамките на един месец трима лектори взеха участие в уебинари (с лекционна и дискусионна част), свързани с първите месеци от грижите за бебето, както и да зададете своите въпроси към всеки един лектор в индивидуална среща – Д-р Бояна Петкова, лекар, Христина Янева, консултант по кърмене и Ния Коновска, фамилен терапевт.

В разгара на лятото организирахме Лятна работилничка за правене на хартиени сладоледи и Лятна среща с „Малки чудеса“ в Северния парк в София, където специалистите на Център за детско развитие „Малки чудеса“ организираха арт работилнички и спортни забавления.

Направихме подготовката за учебната година по-цветна и вълшебна с благотворителни тетрадки и учебни пособия, които можеха да бъдат закупени на благотворителния базар в търговския център.

Взехме участие в Купата на героите – доброволческото състезание на училищата в България, където разказахме за нашата кауза.

Организирахме онлайн пресконференция, посветена на грижите при недоносените деца в сезона на респираторно-синцитиалния вирус. в партньорство с Astra Zeneca Bulgaria и по повод Световния ден на недоносените деца – 17 ноември. Респираторно-синцитиалният вирус (РСВ) е вторият най-чест причинител на дихателни инфекции при бебетата и малките деца след грипния вирус. Според Световната здравна организация 1/3 от 12,2 млн. смъртни случая на деца под 5-годишна възраст са причинени от остри инфекции на долните дихателни пътища. В пресконференцията взе участие доц. д-р Ралица Георгиева, която сподели:

„Недоносените деца са рискова група за по-тежко протичане на инфекцията, причинена от РСВ. При бебетата, родени преди 36-а гестационна седмица, има 3 пъти по-висок риск да бъдат хоспитализирани за РСВ, отколкото при родените на термин деца. При недоносените бебета, родени преди 32-а седмица, този риск е близо 7 пъти по-висок. Причината за това е, че недоносените бебета имат недоразвити бели дробове, което е рисков фактор за често повтарящи се дихателни инфекции в ранна детска възраст.“

Инициативи

И през 2021 г. Фондация „Нашите недоносени деца“ отбеляза няколко международни дни за повишаване на обществената осведоменост по значими теми с информационни кампании:

Световен ден на кенгуру-грижата

По повод Световния ден на кенгуру-грижата, 19 отделения от цялата страна се включиха в инициативата „Прегръдка в писмо“ – която предостави възможност на родителите да подкрепят възстановяването на бебетата си и да засилят усещането за близост, чрез кратки лични послания (писма, аудио записи), адресирани до тях.

Световен ден на прееклампсията

На 22 май отбелязахме и Световния ден за борба с прееклампсията. Кампанията „Реагирай навреме – изследвай се рано“ е инициирана от Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI). Прееклампсията е усложнение на бременността, което засяга бременните жени след 20 гестационна седмица. Може да предизвика проблеми с растежа и развитието на бебето, често води до преждевременно раждане, но ако състоянието не бъде овладяно навреме, може да бъде и животозастрашаващо както за майката, така и за бебето.

Световна седмица на кърменето

Под мотото Да съхраним кърменето: Споделена отговорност отбелязахме Световната седмица на кърменето. Инициативата се фокусира върху това как кърменето допринася за оцеляването, здравето и благополучието на всички бебета, както и върху необходимостта от мерки кърменето да бъде подкрепено.

17 ноември – Световния ден на недоносените

Отбелязахме 17 ноември с емоционална инициатива #БезРаздяла | „Гласът лекува“, насочена към връзката между родителите и техните недоносени бебета и новородени, които се нуждаят от болнично лечение. Инициативата насърчава семействата да изпратят аудио послание до техните бебета, чрез което да ги накарат да усетят обичта и топлината в думите на своите родители, което ще се реализира със съдействието на медицинските екипи. Новороденото познава гласа, мириса и допира на своята майка и реагира по уникален начин единствено на тях. Научни изследвания свидетелстват, че слушането на майчиния глас има болкоуспокояващо въздействие върху бебето, стабилизира сърдечния ритъм и дихателните му функции.

„Без раздяла. Заедно за по-добра грижа!“

За втора поредна година стотици организации от цял свят, работещи в подкрепа на недоносените бебета, се обединиха около призива „Без раздяла. Заедно за по-добра грижа!“. Инициативата е на Global Alliance for Newborn Care (GLANCE) към EFCNI, на които фондация „Нашите недоносени деца“ е член. 42% от анкетираните родители от България са били напълно лишени от достъп до бебетата си, докато в световен мащаб това се е случило при средно 21%. Още по-тревожно е, че 75% от българските родители не са получили никаква форма на психологическа подкрепа, докато в световен мащаб 45% заявяват подобна липса. Фондация „Нашите недоносени деца“ проведе и собствено изследване, засягащо достъпа на родителите до неонатологичните звена във време на пандемия, както и промените в организацията на грижата за бебетата, нуждаещи се от интензивно лечение.

„Подари мъничко вълшебство“

И тази година организирахме коледен базар с благотворителни артикули и подаръци, които предлагаме в благотворителния онлайн магазин на Фондацията. В него са всички наши артикули в подкрепа на дейността и кауза ни.

Доброволчески инициативи

В рамките на инициативата „Мартеничка за най-малките герои“ с помощта на сърцати доброволци успяхме да вдъхнем на семействата сила и кураж с един малък, но значим жест – мартеничка с послание за бързо прибиране у дома.

Най-мащабната доброволческа инициатива на Фондацията „Да плетем и шием за недоносените бебета“ и тази година дава възможност до все повече неонатологични отделения да достигат както специалните плетива (октоподи, шапки, терлички), така и толкова необходимите покривала за кувьози, даващи възможност на бебетата за възстановяване в една спокойна и още по-близка среда до тази на майчината утроба.

Благодарение на доброволческите инициативи „Превеждай и редактирай актуални материали за детското развитие“ продължихме да поддържаме актуален блог по теми, свързани с преждевременното раждане, отглеждането на недоносените деца и децата със затруднения в развитието.

Застъпничество

1. През февруари 2021 г. Фондация „Нашите недоносени деца“ проведе онлайн проучване сред 582 майки, родили преждевременно, за да събере информация за организацията на болничния им престой и отражението върху психо-емоционалното им състояние. Данните от изследването разкриват съществена липса на практики, вземащи под внимание преживяванията на преждевременно родилите жени, при планиране на болничния им престой.

2. В периода август – ноември 2020 г. Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI), на която Фондация „Нашите недоносени деца“ е дългогодишен партньор, проведе световно проучване сред 2103 родители на новородени, нуждаещи се от интензивни неонатологични грижи, в 56 страни по света, сред които и България. Целта му бе да изследва родителската перспектива и преживявания във връзка с рестрикциите и промяната в участието на семействaтa в периода на болнично възстановяване на недоносени и болни новородени през първата година от пандемията от COVID-19. Изследването регистрира тревожни данни както около невъзможността семействата да бъдат с бебетата си, така и около разпада на семейно – ориентираните грижи, свързани с използването на доказано ползотворни практики като метода кожа-до-кожа, кърменето и храненето с майчина кърма по време на болничното възстановяване на бебетата.

3. Фондация „Нашите недоносени деца“ проведе и собствено изследване, засягащо достъпа на родителите до неонатологичните звена във време на пандемия, както и промените в организацията на грижата за бебетата, нуждаещи се от интензивно лечение. Изследването регистрира тревожни данни както около невъзможността семействата да бъдат с бебетата си, така и около разпада на семейно – ориентираните грижи, свързани с използването на доказано ползотворни практики като метода кожа-до-кожа, кърменето и храненето с майчина кърма по време на болничното възстановяване на бебетата.

4. Фондация „Нашите недоносени деца“ изпрати отворено писмо до Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция по лекарствата във връзка с продължителната и задълбочаваща се липса на два медикамента, от жизнена необходимост за лечението на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със специфични здравни нужди – Вентолин (бронходилататор) и Пулмикорт (кортикостероид).

5. Фондация „Нашите недоносени деца“ изпрати отворено писмо до Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция по лекарствата с апел за: спешно осигуряване на достатъчна наличност от медикамента Синагис в аптечната мрежа и включването му в забранителния списък за износ на медикаменти с цел превенция на недостига за нуждите на бебетата и малките деца в България.Медикаментът се прилага при недоносени деца, родени преди 35 г.с., както и деца с хемодинамично значимо вродено сърдечно заболяване, до 2-годишна възраст, във връзка с превенция на респираторни заболявания във високорисковия есенно-зимен период на разпространение на респираторно-синцитиалния вирус (РСВ) .

6. Фондация „Нашите недоносени деца“ бе отличена с подгласна награда от журито в наградите „Човек на годината“ 2021 за постиженията й в застъпничеството за по-добра медицинска грижа, подкрепа на близките и повишаването на обществената информираност за правата на недоносените бебета и техните семейства. Наградата е посветена на всички онези герои „онези, най-мънички човечета, чиято ръчичка е колкото кутре“, на всички наши приятели, доброволци, съмишленици, партньори и дарители, които ни помагат всеки ден да бъдем по-близо до недоносените бебета и техните семейства. Благодарим за номинацията на Адриана Горанова!

Други

Благотворителен календар 2021

И тази година за всеки, който искаше да подкрепи дейността на Фондацията, създадохме традиционния ни благотворителен календар.

Тетрадки и учебни пособия с благотворителна кауза

Създадохме вдъхновяващи тетрадки и учебни пособия, с които подготовката за учебната година да бъде по-усмихната и да подкрепи дейността на Фондацията.

Онлайн магазин

Създаването на благотворителния онлайн магазин store.premature-bg.com. дългоочаквана сбъдната мечта на екипа ни. В него са всички наши благотворителни артикули в подкрепа на дейността и кауза ни.

Център за детско развитие „Малки чудеса“

И тази година подкрепяме родителите, които са изпълнени с тревоги, като продължихме с дистанционните безплатни консултации с неонатолог. Родителите имаха възможност да обсъдят въпроси, свързани с изписването и отглеждането на недоносените бебета у дома и необходимото проследяване на развитието на недоносените деца.

„Един процент Промяна“ ни подадоха ръка и ни подкрепиха с финансова помощ, благодарение на която изградихме терапевтична детска кухня. В творческия процес в кухнята те усвояват най-различни умения през ежедневните дейности – пресипване, преливане, разбъркване, сервиране, почистване и най-важното – дегустиране на собствените кулинарни произведения! Всички тези дейности подкрепят децата в развитието на фините им движения и умения за планиране, а малките герои дори не си дават сметка с колко сложни задачи се справят благодарение на това, че са им поднесени под формата на увлекателна игра.

Организирахме множество инициативи за безплатни консултации и Дни на отворени врати със специалисти от Център „Малки чудеса: ерготерапевт, логопед и фамилен терапевт.

Обучения и уебинари

 • Петя Йорданова, детски психолог към Центъра проведе обучение за специалисти на тема „Техники за работа с хиперактивни деца“.
 • Психологът Петя Йорданова проведе специална виртуална среща с родителите, насочена към родителите и децата, на които предстои тръгването на ясла или детска градина.
 • Ния Коновска, психотерапевт към Фондацията, проведе обучение е за всички специалисти, които работят или биха работили с родители на недоносени деца – медицински специалисти, психолози, терапевти, социални работници, доброволци, и всички, които проявяват интерес към особеностите на работа с родители на недоносени деца.
 • Историята на твоя рожден ден – психотерапевтът Ния Коновска проведе практически насочен уебинар за родители на недоносени деца, където с помощта на артистични методи ще разглеждаме различни аспекти от историята на раждането, както и емоционалния отпечатък, който те са поставили.
 • Маргарита Габровска и Ния Коновска проведоха обучение за специалисти по ранна детска интервенция от 5 града в страната, като част от проект на Уницеф, в който Фондацията е партньор в обучителната част.

Психологическа подкрепа за семействата на недоносени деца

В партньорство със Световната здравна организация, Фондация „Нашите недоносени деца“ стартира групи за подкрепа на родители на недоносени новородени и малки деца, които се водят от Ния Коновска – фамилен терапевт. Групата за родители на бебета, които все още са в неонатологичното отделение продължи да дава подкрепа за справяне със стресовата ситуация и през тази година.

Групата за социална адаптация, насочена към деца, на които предстои постъпване в ясла или детска градина, отвори пространство, в което децата постепенно свикват да се отделят от семейството и близките за тях хора, както и да започнат да откриват своя смисъл в социалния живот и взаимодействията с хора извън семейния кръг.

Стартирахме Програмата „Уча се да бъда самостоятелен“, предназначена за деца на възраст от 2 до 3 години, които вече правят първите си стъпки в социалните взаимоотношения. Дейностите подпомогнаха децата в изграждане на умения за създаване на приятелства, контрол на емоциите, разбиране на другите и самообслужване.

С подкрепата на партньорите ни от Платформата инициирахме кампания „Когато семейството се сблъска с немислимото – подари подкрепа“! за набиране на средства за безплатна и дългосрочна терапевтична работа с родители, преживели загуба на дете.

Екипът на Фондация „Нашите недоносени деца“ благодари на нашите щедри корпоративни и частни дарители, без които нищо от това нямаше да бъде възможно! Благодарим за доверието и вярата в малките чудеса, които ни вдъхновяват всеки ден! Заедно създаваме по-добри условия за грижа за малките бойци и едно по-добро и солидарно общество като цяло.

 

Ако и вие искате да ни подкрепите, можете да го направите по някой от следните начини:

С банков превод до:

Фондация „Нашите недоносени деца“
Уникредит Булбанк
IBAN BG24UNCR70001520702588
BIC: UNCRBGSF

Със SMS на кратък номер 17 777 с текст DMS BEBE.