В месеца на церебралната парализа – какво е важно да знаем?

В месеца на церебралната парализа – какво е важно да знаем?

Церебралната парализа (ЦП) е една от най-честите причини за двигателните нарушения при децата. Според актуалната дефиниция, ЦП е група от постоянни нарушения в развитието на движението и позата, водещи до ограничения в активностите и се отнасят до непрогресивни отклонения, които започват във феталния или кърмаческия период. 

Дефиницията за церебралната парализа еволюира с времето, проблемът е етиологично и клинично силно хетерогенен.

Според европейските данни, средната честота на церебралната парализа е 2.08 на 1000 живи раждания, но при децата, родени с телесно тегло под 1500 гр., честотата е 70 пъти по-висока в сравнение с групата деца с телесно тегло над 2500 гр.  при раждане. 

Рисковите фактори за церебралната парализа могат да се разделят на презачатъчни, пренатални, перинатални и постнатални. ДЦП често е съпътствана от епилепсия, но също и умствена изостаналост, зрителни и слухови нарушения, както и хранителни и поведенчески нарушения. Степента на двигателните трудности варира от лека до много тежка, правещи детето силно зависимо от външна асистенция в ежедневните дейности.

При недоносените бебета рискът от развитие на церебрална парализа се увеличава със 7 до 20%.

Диагноза се поставя на база модерни визуално диагностични методи, в частност ядрено-магнитен резонанс. Също така добре прогностичен, преди периода за диагностициране, би бил обстоен неврологичен преглед на база примитивни рефлекси и постурални реакции.

Окончателна диагноза типично се поставя около 18-месечна възраст.

Установяването на отклонения в двигателното развитие на бебето е от решаващо значение, защото нивото на невропластичност на мозъка в кърмаческа възраст е най-високо. В този период, ако бъде забелязано изоставане или дори леко отклонение в двигателното развитие, е необходимо да се провежда специална терапия за организиране на нормални двигателни модели при атипично развиващото се бебе. Невъзможността за поставяне на категорична диагноза в този период не отменя необходимостта от навременна и вероятно интензивна работа, при наличието на двигателни дефицити и отклонения.

Някои често срещани маркери, показващи отклонение в двигателното развитие на бебето през първите 6 месеца:

  • Недобър контрол на главата – тя е някак „люлееща се“;
  • Бебето е много сковано или прекалено отпуснато;
  • Не успява да се завърти по корем или по гръб самостоятелно;
  • Не посяга към предмети, които са на достъпно разстояние;
  • Не насочва хванатите предмети към устата си.

Разбира се, има характерни особености, които могат да бъдат забелязани само от обучен специалист. Например, ако бебето все пак успява да се завърти – дали се активират координирано мускулите или двигателния модел е недобре развит или напълно погрешен.

Именно затова е много важно бебетата, и особено тези които попадат в групата на родените под 1500 гр., да бъдат проследявани от терапевт с опит в педиатричната физиотерапия и в частност – невромоторното развитие в кърмаческа възраст.

Ако изпитвате притеснения относно двигателното развитие на вашето бебе, потърсете консултация със специалист възможно по-скоро, за да получите навременна подкрепа и насоки в подкрепа на оптималното развитие на детето ви.


За автора:

Иван Боянов е магистър кинезитерапевт, член на Асоциацията за невро-развитийна терапия (NDTA) и част от екипа на Отделение по неврорехабилитация при МБАЛНП “Св. Наум”, гр. София. Иван е и един от специалистите в терапевтичния екип към Програмата за проследяване на развитието на недоносени бебета от 0 до 12 м, на Фондация „Нашите недоносени деца“.


Свържете се с нас, за да получите повече информация и/или да запишете час за консултация на телефон 0887 54 54 46 или от формата долу.

    Етикети:,