“Без раздяла” – шведски болници прилагат успешно нов метод за грижа за недоносените бебета

“Без раздяла” – шведски болници прилагат успешно нов метод за грижа за недоносените бебета

Нов метод за грижа за недоносените бебета, при който се цели те въобще да не бъдат отделяни от майките си след раждането, се прилага успешно от няколко години в болниците в шведските градове Гевле и Худиксвал. Проектът „Без раздяла, независимо от обстоятелствата“, въвежда практиката всички грижи за новороденото да бъдат извършвани, докато те се намират върху гърдите на майката в контакт “кожа-до-кожа”. Методът се използва  дори когато здравословното състояние на родилката или бебето е влошено и те се нуждаят от специални грижи.


“Често вярваме, че технологиите или най-новото оборудване осигуряват най-добрата грижа. Но майчината гръд всъщност е най-важна за оптималното развитие на бебето”, посочва Йеника Петерсон, ръководител на проекта в  Гевлеборг.
 

Методът “Без раздяла, независимо от обстоятелствата” се основава на множество научни изследвания и доказан опит и стартира през 2016 година. Неразделянето на новородените и семейството се е превърнало в положителен нов начин на работа и не само родителите, но и персоналът от неонатологичните отделения свидетелстват за неговите благоприятни ефекти.

 

“Първият миг от живота е критичен момент за новороденото и затова трябва да се стремим да го запазим в близост до майката и семейството, доколкото е възможно, дори ако детето се роди тежко болно”, изтъква Анна Стиф, оперативен директор за детско и младежко здравеопазване.

 

Процесът на възстановяване е по-труден при раздяла

 

Проектът „Без раздяла, независимо от обстоятелствата“ насочва вниманието и към това как обичайните практики за раздяла може да имат негативен ефект. В много болници по света майката и бебето биват разделяни дори в различни отделения, ако имат проблеми след раждането. Недоносените бебета се поставят в кувьоз, за да им се осигури необходимата топлина и влага, а майката по различни причини може да няма достъп до него.

“Лишаването от близост с майката и раздялата имат негативен ефект. Има много проучвания, които показват, че ранната раздяла може дори да нанесе вреди”, посочва д-р Нилс Лудвиг, ръководител на проекта и старши лекар в болницата в Худиксвал.

“Изследвания установяват както психологически, така и физически негативни последици за майката и бебето, ако липсва близост. Раздялата може да доведе до по-лошо развитие на детето, до усложнения и нужда от повече грижи и по-дълъг болничен престой. Тя може да причини дори трайни увреждания”, изтъква той. 

 

По-малко използване на кувьози


Ползите от контактът “кожа-до-кожа” и кенгуру-грижата са всепризнати и практиките „Без раздяла, независимо от обстоятелствата“ в болниците в  Гевле и Худиксвал също доказват това. “Забелязваме, че имаме все по-малко хоспитализирани деца с ниска телесна температура и кувьозите се използват все по-малко”, посочва  Йеника Петерсон.

Неслучайно кенгуру-грижата е известна и като “спасителна прегръдка” – когато са върху гърдите на мама, татко или дори по-големите братчета или сестричета, бебетата регулират телесната си температура, подобряват дишането си, по-спокойни са и наддават по-добре. Освен това, контактът с бактериалната флора на родителите, вместо с болничните бактерии, подпомага недоносените деца да се справят по-добре и с инфекциите, които са особено опасни за крехките им организми.


След бременността кожата и хормоните на майката са специално адаптирани, за да осигурят на новороденото бебе оптимална грижа „кожа до кожа“, посочва Петерсон. 

 

Ползи за цялото семейство


Методът е допринесъл и семействата да се чувстват по-сигурни и по-доволни, установяват в болниците. При „Без раздяла, независимо от обстоятелствата“ близките са тези, които предоставят грижите, а майката е безопасното място за грижа. Бащата също може да я замести, ако е необходимо.

“Персоналът от неонатологичното отделение идва още на самото раждане и се грижи за детето, докато е в контакт “кожа-до-кожа” с майката. Ако трябва да се  осигурят кислород или други медицински грижи, от които бебето се нуждае, всичко се извършва, докато то е на гърдите ѝ. Не е необходимо детето да бъде премествано в неонатологичното отделение и така избягваме раздялата”, разказва Петерсон.

Резултатите показват, че и майките, за които се налага да получат грижи в интензивно отделение, също се възстановяват по-бързо, ако бебето е поставено на гърдите им. 

 

Повече сътрудничество на персонала

 

Персоналът също е трябвало да реорганизира и преосмисли работата си. Новата практика е позволила на всички да работят по различен начин и си сътрудничат повече с другите отделения. Ако майката или бебето се нуждаят от продължителни грижи, те се преместват заедно в най-подходящото отделение, разказва детската медицинска сестра Кристина Лундин, която  работи в неонатологичното отделение в болницата в Гевле. Там персоналът вижда само ползи от новите практики. 

 

Семействата се чувстват по-сигурни и по-спокойни, когато им е позволено да бъдат заедно от първия момент. Работим по-ефективно и си помагаме повече и между различните отделения”, изтъква тя. 


Проектът “Без раздяла, независимо от обстоятелствата” се въвежда от 2016 до 2022 година и в него участват около 150 служители от болниците в Худиксвал и Гевле. Те вече са го превърнали в свой утвърден начин на работа. Методът придобива голяма популярност и в национален мащаб и специалисти от цяла Швеция правят учебни посещения в болниците или канят колегите си, за да разказват за това, което правят.

 

Източник: www.regiongavleborg.se
Превод и редакция за Фондация “Нашите недоносени деца”: Мария Нориега

 

Етикети:, ,


Научи още по темата: