Преждевременно раждане

Преждевременно раждане

Преждевременно раждане е, когато раждането се случи преди 37 седмици от бременността. Ако родите бебето си преди 37 седмица, това се нарича преждевременно раждане.

Незабавно се обадете на Вашия лекар или акушерка, ако имате някакви признаци на преждевременно раждане, които включват вагинално кървене, спазми, контракции и изтичане на водите. Може да бъдете приети в болница и поставени под наблюдение. Въпреки че причината за преждевременното раждане често е неизвестна и преждевременните раждания се случват и при жени без рискови фактори, може да се опитате да намалите шанса си за преждевременно раждане, като се грижите добре за себе си по време на бременност.

Какво е преждевременно раждане?

Ако започнете да имате редовни контракции, които карат шийката на матката да започне да се отваря (разширява) след 20 седмици от бременността, но преди да достигнете 37 седмици, вашето раждане е започнало преждевременно. Ако родите бебето си преди 37 седмица, вашето бебе се счита за недоносено.

Около 10% от бебетата в световен мащаб се раждат преждевременно.

80% от тях са спонтанни преждевременни раждания, което означава, че раждането е започнало от само себе си. В крайна сметка може да родите преждевременно, ако околоплодните ви води изтекат по-рано или ако шийката на матката ви се отвори преждевременно (известно като цервикална недостатъчност).

Останалите 20 процента от преждевременните раждания са планирани по медицински причини. Ако вие или вашето бебе имате усложнение и не се чувствате добре, вашият медицински екип може да реши да предизвика раждането по-рано или да извърши цезарово сечение преди 37 седмици. Това може да се случи, ако имате сериозно медицинско състояние, като тежка или влошаваща се прееклампсия или ако бебето ви е спряло да расте , например.

Но започващо преждевременно раждане не означава непременно, че ще имате недоносено бебе. При 30 до 50% от жените, при които се появяват спонтанни симптоми на преждевременно раждане, в крайна сметка лекарите успяват да задържат нещата до 37-та седмица или по-късно.

Признаци и симптоми на преждевременното раждане

Незабавно се обадете на акушерката или лекаря си, ако имате някои от следните симптоми преди 37 седмица:

 • Повече вагинално течение от обикновено;
 • Промяна във вида на секрета – ако изтича водниста течност или секретът ви стане воднист, подобен на слуз или кървав (дори ако е розов или просто оцветен с кръв);
 • Вагинално кървене или зацапване;
 • Тазово или ниско коремно налягане или болка, която е нова, различна или по-интензивна;
 • Менструални спазми;
 • Редовни или чести контракции (дори и да не болят). Обадете се, ако имате повече от шест контракции за един час, които продължават дори след лягане и хидратиране;
 • Болка в кръста, особено ако е тъпа или ритмична или преди това не сте имали болки в гърба;
 • Изтичане на околоплодни води;

Тези симптоми могат да бъдат объркващи, защото някои от тях, като натиск в таза или болка в кръста, са често срещани по време на бременност, а спорадичните ранни контракции може да са просто Бракстън Хикс контракции. Но винаги е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате, така че незабавно се обадете на вашия лекар, ако изпитате нещо необичайно по време на бременността.

Какво причинява преждевременното раждане?

Въпреки че причината често е неизвестна, различни фактори могат да играят роля в преждевременното раждане:

Инфекции

Инфекции на пикочните пътища, инфекции, предавани по полов път (като хламидия и гонорея) и някои вагинални инфекции (като трихомониаза и бактериална вагиноза) могат да причинят преждевременно раждане.

Веществата, произведени от бактерии в гениталния тракт, могат да отслабят мембраните около околоплодния сак и да причинят преждевременното му спукване. Дори когато мембраните останат непокътнати, бактериите могат да причинят инфекция и възпаление в матката, което може да предизвика верига от събития, водещи до преждевременно раждане.

Важно е всяка инфекция да се идентифицира и лекува възможно най-скоро. Вашият лекар може да е проверил (и да ви е лекувал, ако е необходимо) за инфекции при първото ви пренатално посещение. Ако сте имали предишно преждевременно раждане, може също да сте били изследвани за бактериална вагиноза. Тъй като можете да имате уринарна инфекция без симптоми, урината ви ще бъде проверена за бактерии в началото на бременността.

Някои негенитални инфекции, като бъбречна инфекция, пневмония, апендицит, заболяване на венците, хранително отравяне и COVID-19, също повишават риска от преждевременно раждане.

Проблеми с плацентата

Наличието на проблем с плацентата, като плацента превия, плацента акрета/перкрета или отлепване на плацентата, може да причини вагинално кървене и да предизвика преждевременно раждане.

Голяма матка

Разтягането на прекалено голяма матка – което понякога се случва, когато сте бременна с многоплодна бременност или имате твърде много околоплодна течност – може да доведе до контракции на матката и преждевременно раждане.

Рискови фактори за преждевременно раждане

Има редица от тях, но имайте предвид, че повечето преждевременни раждания се случват при жени без рискови фактори. Въпреки че е невъзможно да се каже дали ще започнете да раждате преждевременно, може да е по-вероятно, ако:

 • Преди това сте имали преждевременно раждане. Това е най-силният рисков фактор, въпреки че повечето жени, които са имали преждевременно раждане, след това раждат отново в термин или дори по-късно. Преждевременно раждане в миналото удвоява или утроява вероятността от друго преждевременно раждане и рискът е най-висок, ако сте имали повече от едно преждевременно раждане;
 • Имате фамилна история за преждевременно раждане (като майка, баба или сестра, които са имали недоносено бебе);
 • Многоплодна бременност;
 • Имате къса шийка на матката в началото на бременността;
 • Имате необичайно оформена матка;
 • Имали сте определени минали гинекологични заболявания или операции;
 • Имате нараняване на шийката на матката от минало раждане;
 • Сте под 17 години;
 • Сте афроамериканци. Чернокожите жени имат двойно повече случаи на преждевременно раждане в сравнение с жените от европеидната раса;
 • Били сте с поднормено или наднормено тегло преди да забременеете или не наддавате достатъчно тегло по време на бременността;
 • Имали сте вагинално кървене по време на бременност. Вагиналното кървене в повече от един триместър означава, че рискът е още по-висок;
 • Пушите, злоупотребявате с алкохол или употребявате наркотици (особено кокаин) по време на бременност;
 • Родила сте през последните 18 месеца;
 • Не сте имали пренатални грижи или сте започнали късно с пренатални грижи;
 • Асистирана репродукция;
 • Бременна сте с бебе, което има определени вродени дефекти, като спина бифида или сърдечни дефекти;
 • Имате недостиг на важни витамини или микронутриенти;
 • Имате определени медицински състояния, като нарушения на съединителната тъкан, диабет/гестационен диабет, високо кръвно налягане, прееклампсия, интрахепатална холестаза на бременността (заболяване на черния дроб, което се случва по време на бременност) и тромбофилии (състояния, които повишават риска от образуване на необичайни кръвни съсиреци);
 • Имате твърде голямо или твърде малко количество амниотична течност;
 • Имали сте умерена до тежка анемия в началото на бременността;
 • Работите на физически тежка работа, която изисква да работите дълги часове или да стоите права дълго време.

Изглежда че също така има връзка между високите нива на стрес, особено хроничния стрес, и преждевременното раждане. Теорията е, че силният стрес може да доведе до освобождаване на хормони, които могат да предизвикат контракции на матката и преждевременно раждане.
Жертвите на домашно насилие, имат по-висок риск от спонтанно преждевременно раждане. Тези, които търпят физическо насилие, са изложени на най-голям риск, особено ако имат травма на корема.

Предотвратяване на преждевременното раждане

Не можете да контролирате дали ще започнете да раждате по-рано, но има някои начини да намалите риска.

Преди бременност:

 • Изчакайте поне 18 месеца преди да забременеете след раждането. Времето варира, така че говорете с вашия лекар какво е най-добро за вас.
 • Особено внимание при хронични здравословни състояния. Преди да забременеете – и по време на бременност – бъдете особено внимателни за всички хронични състояния, които имате, например високо кръвно налягане, диабет и др.
 • Започнете бременността със здравословно тегло и следете наддаването да е в рамките на здравословните граници до раждането на бебето.
 • Грижете се за зъбите и венците си. Посещавайте редовно стоматолог, лекувайте кариеси и заболявания на венците. Почиствайте редовно с четка и конец.

По време на бременност:

 • Добрата пренатална грижа е от особено значение. Уговорете първия си преглед веднага щом разберете, че сте бременна.
 • Посещавайте всичките си пренатални прегледи, дори и да се чувствате добре. Ако имате високорискова бременност, вашият лекар може да препоръча специалист по майчино-фетална медицина.
 • Не пийте алкохол. Пиенето по време на бременност е свързано с преждевременно раждане. Не пушете и не злоупотребявайте с наркотици.
 • Хранете се здравословно. Изследванията показват, че здравословното хранене по време на бременност – с висок прием на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти и постни протеинови храни – е свързано с по-нисък риск от преждевременно раждане.
 • Защитете се от инфекции. Мийте ръцете си често, избягвайте хора, които може да са болни, и си направете всички необходими и препоръчителни ваксинации. Не яжте храни, които не са безопасни по време на бременност, като сурово или недостатъчно сготвено месо, риба или яйца. Правете само безопасен секс.
 • Отделете време, за да се настроите към промените, които се случват в тялото ви, докато бременността ви напредва. Ако е възможно, прекарвайте известно време на спокойствие всеки ден сами, за да можете да се съсредоточите върху движенията на вашето бебе и да вземете под внимание всякакви необичайни болки или натиск. За да хванете потенциални проблеми навреме, добра идея е да се запознаете със симптомите, които никога не трябва да пренебрегвате по време на бременност.
 • Научете признаците на преждевременно раждане и незабавно уведомете вашия лекар, ако забележите такива. Колкото по-скоро започнете лечение, толкова по-добре за вашето бебе.
 • Не се залежавайте. Няма доказателства, че леженето помага за предотвратяване на преждевременно раждане, но може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци, отслабване на костите и загуба на мускулна сила.

Ако сте имали преждевременно раждане в миналото, вашият лекар може да препоръча:

Лекарства. В определени ситуации е възможно вашият лекар да препоръча добавка с прогестерон. Това обикновено се прилага между 16 и 24 седмици от бременността и продължава до 36 седмици. Ако имате скъсена шийка на матката, може да Ви бъде даден прогестерон като ежедневна вагинална добавка, дори ако нямате анамнеза за преждевременно раждане.

Серклаж. Ако имате къса шийка на матката или сте имали цервикална недостатъчност преди и сте бременна с едно бебе, вашият доставчик може да предложи серклаж – шев около шийката на матката, за да я запази затворена. Това обикновено се прави в началото на втория триместър.

Какво да направите, ако родите преждевременно

Ако имате някой от изброените по-горе признаци или симптоми на преждевременно раждане (като вагинално кървене, изтичане на околоплодна течност, контракции или натиск в таза), незабавно се свържете с Вашия лекар или акушерка.

Ако е започнало спонтанно преждевременно раждане, ще бъдете приети в болницата и ще бъдете наблюдавани. Може да ви направят:

 • Ултразвук, който да ви помогне да определите размера на вашето бебе и гестационната възраст (ако не сте имали никакви предишни пренатални грижи).
 • Трансвагинален ултразвук за проверка на дължината на шийката на матката, ако сте преди 24 седмици.
 • Тест за фетален фибронектин. Прави се с вагинален тампон. Фетален фибронектин е протеин, който помага на амниотичната торбичка да остане свързана с матката. Точно преди раждането, когато феталните мембрани започват да се променят, фетален фибронектин се освобождава, което показва, че има повишен шанс за преждевременно раждане. Отрицателният тест означава, че е много малко вероятно да родите през следващата седмица. Положителният тест няма да ви каже, че раждате или дори че скоро ще раждате, но може да бъде полезен в комбинация с ултразвук.

Може също да Ви бъдат дадени лекарства, за да направите резултата по-безопасен за Вашето бебе:

 • Токолитиците могат да помогнат за забавяне на раждането до 48 часа. Тези лекарства не се справят с причината за преждевременно раждане, но могат да помогнат за спиране или забавяне на честотата на контракциите. Забавянето на раждането може да даде време за други лекарства , които да помогнат на вашето бебе, да подействат. Може също така да ви даде възможност да бъдете прехвърлени в болница, която е по-добре оборудвана да се справи с преждевременно раждане и да се грижи за недоносено бебе, ако е необходимо.
 • Стероидите могат да помогнат на белите дробове, мозъка и храносмилателните органи на вашето бебе да се развиват по-бързо. Стероидите се дават поне 48 часа, но не повече от седмица преди раждането на вашето бебе. Те обикновено не се дават преди 23 седмици, тъй като плодът е твърде незрял, за да има полза. Говорете с неонатолог и акушер-гинеколози в болницата за повече информация.
 • Магнезиевият сулфат може да помогне за намаляване на риска от церебрална парализа и проблеми с физическото движение.

Прочетете повече за това как и кога стероидите са полезни по време на преждевременно раждане.

Какво ще се случи с бебето ми, ако се роди по-рано

Мозъкът, белите дробове, черният дроб и други органи на бебето продължават да се развиват през последните седмици от бременността, така че бебетата, родени преждевременно, не са имали шанс тези органи да се развият напълно. Те могат да имат затруднения с дишането, контролирането на температурата и храненето. Те могат да имат проблеми със зрението, слуха и проблеми с червата и нервната система. Недоносените също могат да имат забавяне в развитието.

Въпреки че преждевременното раждане може да причини сериозни здравословни проблеми или дори да бъде фатално за бебето (особено ако се случи много рано), медицината днес е достатъчно напреднала и е в състояние да помогне на голям процент от екстремно недоносените и преждевременно родените бебета. Много от недоносените бебета оцеляват и се развиват пълноценно.
Ако родите преждевременно, за вашето бебе ще се грижи екип от здравни специалисти, начело с неонатолог. В зависимост от това колко рано е родено вашето бебе, може да се наложи да остане в интензивното отделение за новородени известно време (седмици или месеци). Традиционно на родителите се казва, че могат да очакват бебето им да остане в неонатологичното отделение до датата на термина си. Някои бебета се изписват по-рано, други по-късно.

В интензивното отделение за новородени вашето бебе ще бъде наблюдавано непрекъснато. То ще бъде претегляно поне веднъж на ден. Добър знак е когато недоносеното започне да наддава с постоянни темпове.

Вашето бебе ще бъде подложено на редица тестове, чрез които да бъдат установени или отхвърлени някои възможни проблеми, свързани с недоносеността.

Тези тестове включват:

 • Кръвни тестове за жълтеница, ниска кръвна захар, инфекции и нива на кръвните газове (за да се определи дали има нужда от допълнителен кислород или механична вентилация);
 • Ултразвук за проверка за кръвоизливи в мозъка;
 • Ехокардиограма за проверка за сърдечни дефекти;
 • Стандартен тест на слуха;
 • Стандартен скрининг на бебета за метаболитни заболявания;
 • Изследване за ретинопатия на недоносеното, за да провери състоянието на очите на вашето бебе;
 • Тестове за урина, за да се определи дали бъбреците на вашето бебе функционират правилно и дали бебето ви няма инфекция;
 • Рентген за изследване на белите дробове и други органи на бебето.

Източник: www.babycenter.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Любка Димитрова