Какво трябва да знаете за първия пренатален преглед

Какво трябва да знаете за първия пренатален преглед

Обикновено първото посещение при пренатален специалист е около 8-та седмица от началото на бременността. По време на тази важна визита, ще бъде направен физически преглед, ще отговорите на въпроси относно вашето медицинско състояние и ще ви направят изследвания и прегледи, за да се оцени на вашето здраве, както и на това на бебето. Може също така да поговоритe по теми, които са важни за бременността, включително с какво да се храните, симптоми, за които да следите и новите неща, които трябва и не трябва да правите в ежедневието си. Не се страхувайте да попитате за всичко, което ви идва наум – може дори да си приготвите предварителен списък с въпроси, които да зададете – първата стъпка в новото ви пътуване през бременността.

Кога трябва да планирам първия си пренатален преглед?

Веднага, след като получите положителен резултат от тест за бременност в домашни условия, запазете час при вашия акушер-гинеколог или личен лекар. Ако все още не сте избрали акушер-гинеколог, който да се грижи за вас по време на бременността, все пак е важно да посетите някого сега, за да започнате пренаталните грижи. Винаги можете да изберете друг лекар по-късно.

Кога да бъде първият ми час за АГ?

Повечето акушер-гинеколози ще ви посъветват да планирате първото си посещение, когато сте около 8-та седмица от бременността. В някои случаи може да се наложи да направите и по-ранен преглед, особено ако имате съществуващ здравословен проблем, имали сте проблеми с предишна бременност или имате нови или тежки симптоми като вагинално кървене или коремна болка.

Ако приемате медикаменти или смятате, че може да сте приели опасно вещество, говорете с вашия акушер-гинеколог възможно най-скоро.

Какво се случва при първата пренатална визита?

Това вероятно ще бъде най-дългият пренатални прегледи, освен ако нямате проблеми с бременността. По време на тази и всички следващи визити, не се страхувайте да говорите за всякакви неща, за които се притеснявате. Ако възникнат въпроси между посещенията, можете да си водите текущ списък, в който да ги записвате.

Ето какво вероятно ще направи вашият акушер-гинеколог по време на първата пренатална визита.

Вземете здравния си картон. Лекарят ще ви зададе въпроси относно вашето гинекологично здраве, лична медицинска история и навиците ви и начин на живот. Често разглежданите теми включват:

• Редовен ли е менструалният ви цикъл и колко дълго продължава
• Първият ден от последната ви менструация (за определяне на термина)
• Симптоми или проблеми, които сте забелязали след последната си менструация, независимо дали са свързани с бременността или не
• Настоящи или минали гинекологични заболявания, включително инфекции, предавани по полов път
• Подробности за предишни бременности
• Настоящи или минали заболявания и състояния
• Минали операции или хоспитализации
• Психични затруднения и диагнози
• Били ли сте малтретирани, или изпадали ли сте в друга ситуация, която е засегнала вашата безопасност или емоционално състояние
• Пушене, пиене и употреба на наркотици
• Лекарства, добавки, витамини и билкови лекарства, които приемате
• Лекарствени алергии

Вашият лекар също така ще разпита за фамилнaтa ви история. Много генетични проблеми и вродени дефекти са поне отчасти наследствени, така че информацията за евентуална фамилна обремененост би помогнала на медицинския екип да следи за потенциални проблеми. Уведомете лекаря ако ваш роднина (или роднина на бащата на вашето бебе) има хромозомно или генетично заболяване, забавяне в развитието или структурен вроден дефект. Също така е важно да се спомене потенциално излагане на токсини, особено ако живеете или работите в близост до токсични материали.

Ще ви прегледат и ще направят няколко изследвания

При първата пренатална визита можете да очаквате редица стандартни прегледи и изследвания. Някои акушер-гинеколози ще направят ултразвук. Но ако нямате медицински проблеми или притеснения, това може да бъде пропуснато. Ето какво се прави обикновено:

• Обстоен физически преглед
• Преглед на таза, включително цитонамазка (освен ако не сте правили наскоро), за да се провери за инфекции като хламидия и гонорея или изменени клетки, които биха могли да показват рак на шийката на матката
Урина за изследване на инфекции на пикочните пътища и други състояния

Вашият лекар ще назначи и кръвни изследвания за:

• Определяне на кръвна група и Rh фактор
• Евентуална анемия
• Проверка за ХИВ, сифилис, хепатит B и в някои случаи хепатит C
• Определяне на имунитет към рубеола (немска дребна шарка) и варицела

Ще обсъдите опасенията, свързани с високорискова бременност

Много жени имат високорискова бременност. Това означава, че има по-висока от средната вероятност за здравословни проблеми по време на бременност и раждане. Високорисковите групи включват:

• Първа бременност на 35 или повече години
• Първа бременност преди 18-годишна възраст
• Няколко раждания
• Наличие на определени медицински проблеми, които се развиват по време на бременността, като прееклампсия и гестационен диабет
• Наличие на определени здравословни проблеми като високо кръвно налягане, заболяване на щитовидната жлеза или диабет тип 1 или тип 2

Докато много потенциални проблеми са лечими или временни, някои могат да бъдат опасни както за майката, така и за бебето. В резултат на това, високорисковите бременности се нуждаят от допълнителни грижи. Вашият акушер-гинеколог може да обсъди с вас рисковете, както при първото ви посещение, така и след това.

Ще ви обяснят възможностите за пренатално генетично изследване

Вашият лекар ще ви предложи различни скринингови тестове, които могат да дадат информация за риска вашето бебе да има вродени дефекти и хромозомни заболявания като синдром на Даун.

Може да ви бъде предложен и неинвазивнен пренатален тест (НПТ), наричан също безклетъчно фетално ДНК изследване. Той се прави в 9-а седмица от бременността или по-късно, като се изследват малките частици ДНК на вашето бебе, налични в кръвта ви.
Друг тест, който ще ви предложат, е скрининг за първия триместър, наричан още комбиниран тест за първи триместър. Обикновено се прави между 11-а и 13-а гестационна седмица и е комбинация от кръвен тест и вид ултразвук, наречен нухална транслуценция.

И накрая, ако имате високорискова бременност, има възможност за инвазивни генетични диагностични изследвания, които могат да покажат със сигурност дали вашето бебе има синдром на Даун или някои други аномалии. Тези тестове са хорионна биопсия, която обикновено се прави в 10-а до 13-а седмица, както и амниоцентеза, която се извършва в 16-та до 20-та седмица.

Хорионната биопсия и амниоцентезата са инвазивни изследвания и крият малък риск от спонтанен аборт, така че жените, които избират тези процедури, обикновено са тези с по-висок риск от генетични и хромозомни проблеми. Някои бъдещи майки изчакват да разберат резултатите от скрининговите тестове, преди да решат дали да се подложат на едно от тези диагностични изследвания.

Може също така да ви бъде дадена възможност за генетичен скрининг за носителство, ако все още не сте правили такъв. Това е обикновен тест на кръвта или слюнката, който се прави, за да се види дали вашето бебе е изложено на риск от някое от 100-те генетични заболявания като кистозна фиброза, сърповидно-клетъчна анемия, таласемия и болест на Тай-Сакс.

За повече информация вашият акушер-гинеколог може да ви насочи и към консултант по генетика.

Ще ви дадат съвети и ще ви информират какво предстои

Вашият акушер-гинеколог ще ви даде съвети относно правилното хранене, храните, които трябва да избягвате, наддаването на тегло и приема на пренатални витамини. Ще поговорите и за често срещаните неудобства на ранната бременност и ще бъдете предупредени за симптоми, които изискват незабавно внимание.

Вашето емоционално здраве е много важно. Вашият лекар може да проучи и за признаци на депресия по време на бременността. Но не чакайте да ви питат. Ако се чувствате депресирани или тревожни, уведомете лекаря си, за да можете да бъдете насочени към специалист, който ще ви помогне.

Рисковете от тютюнопушене, прием на алкохол, употребата на наркотици и някои лекарства, също ще бъдат обсъдени. Ако имате нужда от помощ за отказване от тютюнопушенето или друго вещество, вашият лекар може да ви препоръча как да стане това.

Други теми включват какво трябва и какво не трябва да правите при упражнения, пътуване, както и секс по време на бременност, екологични и професионални рискове, които могат да засегнат вашето бебе и също така как да избегнете някои инфекции като токсоплазмоза. Вашият лекар ще ви запознае и с препоръчителните ваксинации като ваксината срещу грип и ваксината срещу COVID-19.

Има ли нещо, което мога да направя, за да се подготвя за първата си пренатална визита?

За да сте сигурни, че посещението ви ще премине възможно най-гладко, опитайте се да предприемете следните стъпки.

Припомнете си цялостната си здравна история, за да можете по-добре да отговаряте на въпроси. Това включва информация за:

• Цялостното ви физическо и психическо здраве
• Настоящи и минали заболявания, състояния и други здравословни проблеми
• Текущи медикаменти, включително рецепти, добавки, витамини и билкови добавки и чайове
• Фертилитет и анамнеза за бременност
• Фамилна здравна история
• Медицинска история на партньора

Ако е възможно, вземете със себе си документи като имунизационни паспорти или списък с лекарства, които приемате. Може дори да занесете самите лекарства.

Вземете със себе си своя партньор, член на семейството или приятел

Друг човек може да води бележки, да задава въпроси и да предоставя емоционална подкрепа по време на това пълно с информация първо посещение.

Отидете навреме или малко по-рано.

Това може да бъде полезно за попълване на формуляри и документи.

Какви въпроси трябва да задам по време на първия пренатален преглед?

Точно както вашият акушер-гинеколог ще ви задава въпроси при първото ви пренатално посещение, не е лоша идея и вие да имате подготвен списък с въпроси към него. Питайте каквото и да е – не се срамувайте. Опитайте се да формулирате някои въпроси през седмиците преди срещата, така че нищо важно да не ви се изплъзне от ума.

Ето някои въпроси, които може да обмислите:

• Какво наддаване на тегло е здравословно за мен? Първото пренатално посещение е чудесна възможност да научите как ще се промени тялото ви. Също така е добър момент да попитате за храненето, включително на кои храни да дадете приоритет в диетата си.

• Кои са храните, които трябва да избягвам? Суровата риба и непастьоризираните сирена са отдавна определени като забранени за бременни, но помолете своя лекар за пълен списък на храните, които не трябва да ядете, тъй като общоприетите правила се променят през годините. Попитайте и за кофеина и алкохола. Кафето обикновено е позволено в ограничени дози, но никакво количество алкохол не се счита за безопасно, когато очаквате бебе.

• Нуждая ли се от пренаталните витамини? Вашият лекар вероятно ще препоръча пренатални витамини, съдържащи фолиева киселина и желязо, като необходими по време на бременност.

• Мога ли да спортувам? Ами сексът? С някои изключения, и двете обикновено са позволени по време на бременност. Въпросът обаче трябва да се обсъди, тъй като понякога може да има усложнения.

• Може ли да продължа да работя? Ако работите физическа или емоционално трудна работа, може да попитате как да облекчите ефектите върху тялото и ума си.

• Мога ли да пътувам? Самолетите, влаковете и автомобилите обикновено са безопасни по време на бременност, но ако имате специфични усложнения, може да се наложи да ограничите или избягвате пътуванията.

• Кои лекарства мога да приемам? Попитайте за текущите си медикаменти, билкови продукти, чайове, добавки и всякакви лекарства без рецепта, които приемате, като болкоуспокояващи и лекарства за настинка. Например, нестероидните противовъзпалителни средства като ибупрофен, не се препоръчват.

• Какви са най-често срещаните симптоми при бременност? Вашият лекар може да ви каже какво да очаквате и как да се справите. Не забравяйте да попитате също кои симптоми са необичайни – за какво трябва да следите.

• Какво трябва да направя при спешен случай? Разберете с кого да се свържете и къде да отидете, ако започнете да изпитвате нови, необичайни, тежки или дълготрайни симптоми.

• Кой ще ме следи по време на бременността? Ако вашият акушер-гинеколог е част от групова практика, може да посетите и други членове на екипа. Може дори те да изродят вашето бебе.

• Препоръчвате ли посещение на пренатални курсове? Независимо дали са в болница, в университет, онлайн или някъде другаде, пренаталните курсове могат да бъдат безценен опит за бъдещите родители. Можете да намерите курсове по всичко – от управление на стреса до добро хранене и дори кърмене.

И не на последно място – попитайте за следващото си посещение и уговорете час, преди да напуснете болничното заведение. До 28-та седмица от бременността, вероятно ще посещавате акушер-гинеколог приблизително на всеки четири седмици.

Източник:  www.babycenter.com

Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Валентина Иванова