Безопасен ли е приемът на ацетаминофен (парацетамол) по време на бременност?

Безопасен ли е приемът на ацетаминофен (парацетамол) по време на бременност?

Ацетаминофенът (парацетамол) се смята за най-безопасният и достъпен без рецепта болкоуспокояващ и температуропонижаващ медикамент за бременни. Предлага се под формата на сироп, капсули, таблетки и супозитории. Между 40 и 65 на сто от бременните използват ацетаминофен – най-често за главоболие или при температура.

Препоръчително е да взимате най-ниската доза за понижаване на температурата или успокояване на главоболието и да не превишавате максималната допустима доза. Имайте предвид, че ацетаминофен се съдържа и в комбинации с други лекарства, използвани за лечение на настинки, главоболие и грип, така че не забравяйте да прибавите и тези количества към дневния прием.

Не забравяйте също така, че другите лекарства, използвани при подобни симптоми може да не са безопасни за прием по време на бременност.

Крие ли рискове приемът на ацетаминофен при бременност?

Никое лекарство не е считано за напълно безопасно за прием по време на бременност. Ацетаминофенът е широко използван в продължение на десетилетия и обширни проучвания показват, че е безопасен за прием, защото не се свързва със случаи на аборт или вродени дефекти.

Ключово обаче е да се приема безопасната доза. Големи количества ацетаминофен може да причинят вреди на черния дроб и бъбреците, както и анемия при бременната и бебето.

Няма достатъчно данни, че правилният прием на ацетаминофен може да повиши риска от други проблеми, но въпреки това учени са предприели проучвания дали той крие риск за:

Проблеми в поведението

Някои проучвания с животни предполагат, че приема на ацетаминофен по време на бременност, особено в големи количества или в късните месеци на бременността, може да се свърже с развитието със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Американската агенция по контрол на храните и лекарствата (FDA) и Обществото по майчина-фетална медицина на САЩ обаче са направили оценка на няколко проучвания, и считат, че не може да се потвърди връзката между ацетаминофен и ADHD.

Проучване от 2017 г. в Норвегия, което обхваща почти 113 000 деца, от своя страна, открива повишен риск от ADHD, когато жените приемат ацетаминофен за повече от 29 дни по време на бременността. Изследователите обаче са установили също така, че употребата на ацетаминофен от бащата също е свързана с ADHD, което предполага, че причината за повишения риск може би е друга. Заключението им е, че не разполагат с категорични доказателства за или против причинно-следствената връзка между употребата на ацетаминофен от майката и ADHD.

Анализ на проучвания сред 132 000 майки и техните деца, публикуван през 2018 г. заключава, че приемът на ацетаминофен по време на бременност се свързва с повишен риск за ADHD, ASD и симптоми на хиперактивност. Учените уточняват, че всички данни са въз основа на наблюдения (запомнени и докладвани от самите участници в проучването) и е възможно те да не са изцяло обективни.

Астма

Някои проучвания сочат за връзка между прием на ацетаминофен през бременността и хрипове или астма при децата.

В скорошно шведско проучване на почти половин милион майки и техните деца, се установява връзка между детската астма/хрипове и употребата на ацетаминофен по време на бременност, но изследователите смятат, че връзката не е причинно-следствена.

С други думи, ацетаминофенът не причинява детските симптоми, въпреки че жените, приемащи ацетаминофен по време на бременност, е по-вероятно да имат деца, които развиват астма. Възможно е други фактори като температура, хронична болка или тревожност при майката, която е приемала ацетаминофен, да са причината за този повишен риск.

Крипторхизъм

Това е състояние, при което единият или двата тестиса не се спускат към скроталната торбичка. Някои изследвания сочат, че излагането на ацетаминофен, особено през втория триместър на бременността и за период от повече от четири седмици, увеличава вероятността момчетата да се родят с крипторхизъм. Необходими са повече проучвания, за да се потвърдят и проучат възможните причини.

Експертите все пак смятат, че тези възможни рискове не са основателна причина да не се приема ацетаминофен при болка или за понижаване на температурата по време на бременност. Но задължително се консултирайте с лекар, особено ако имате нужда от чест прием.

Трябва ли някои жени изцяло да избягват ацетаминофен по време на бременност?

Повечето жени могат да приемат ацетаминофен по време на бременност, но има конкретни случаи, когато трябва да се ограничи или напълно да се избягва приема му.

Ако имате хепатит A, B или C, вашият личен лекар или акушер-гинеколог вероятно ще ви препоръча да приемате не повече от 2 грама (четири таблетки от 500 mg) ацетаминофен на ден и то само за няколко дни.

Избягвайте изцяло приема на ацетаминофен, ако имате напреднала, усложнена цироза на черния дроб, поради заболяване.

Естествени методи за облекчаване на болката по време на бременност

Понякога можете да преодолеете лека или умерена болка с естествени методи, като например:

Топла вана или душ.Топлата вода може да помогне за облекчаване на леки мускулни болки. Водата не трябва да е твърде гореща.

Лед.Нанесете компрес с лед върху нараненото място, за да намалите възпалението и силната болка. Добавете защитен слой между леда и кожата, за да не я нараните и оставяйте да действа само за 15 до 20 минути.

Топлина.Използвайте средства за затопляне на болезнена зона, за да успокоите възпалените мускули. Компресите не трябва да са прекалено горещи и да се поставят директно върху корема.

Упражнения.Раздвижването на тялото освобождава ендорфини – хормони, които могат да ви помогнат да се справите по-лесно с болката. Упражнения за разтягане на гръбнака, мускулите и сухожилията също помага за облекчаване на болката и напрежението.

Масаж.Масажист, с опит в лечението на бременни жени, може да помогне за облекчаване на напрежението и болката в мускулите, сухожилията и връзките.

Медитация и релаксация. Подобен тип обучения за ума и тялото и това как да да се справят с болката по различен начин, може да бъде полезно.

Сън. Тялото се лекува по време на сън и умът ви почива и това също може да ви помогне по-лесно да понасяте болката.

Източник: www.babycenter.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Виктория Лилянова


Научи още по темата: